lördag 23 juli 2011

Johan prövar lyckan i Säveån

Efter ett par dagars regn är vattenflödet stort, de lokala förmågorna anser att chanserna är stora för lax.



fredag 22 juli 2011

Bräkneån, rapport

Bräkneån är ju ett rätt oansenligt litet vattendrag men här fångas under vårfisket varje år havsöringar som utlekta väger upp till sex kilo, det har tagits en över nio också tydligen. Den fisken väger ju såklart mycket mer nu på sensommaren när den stiger så det finns chans på stor fisk här. Utöver det finns ett bestånd av stationär öring att fiska på.



Efter att ha köpt säsongskort i ån körde Robert en repa för att lufta det lätta flugspöt. Ån är klichéartat vacker men tyvärr innebär det låga vattenståndet att öringsstigningen inte på långa vägar startat. De övriga arterna var dock på hugget och Robert landade en minigädda, två abborrar och två mörtar. Det här med flugfångad mört börjar bli en hemsk ovana.

Fler besök är att vänta, så klart.



Zon D i Bräkneån just nu

Robert på nytt vadningsuppdrag. Sjukt vackert ställe.




onsdag 20 juli 2011

Mörrum, tvåhandsinstruktioner och fiskspaning

Ikväll köpte Robert ett par timmar med Normann från All Fly för att lära sig göra vettiga underhandskast med tvåhandsspöt. Efter lektionerna finns det någon form av grund där men mycket mer träning återstår.

Hursomhelst. Mörrum under denna tid är ju så sjukt vackert att man blir galen. Det är nästan provocerande att ett så snyggt ställe även kan erbjuda bra fiske.

Lektionerna var förlagda till klassiska Pool 32 och det var häpnadsväckande mycket fisk som rörde sig i vattnet. Hemskt breda ryggar distraherade kastandet oerhört, typ hela tiden.

I slutet av passet var det en fisk som var framme och ryckte i Roberts fluga och någonstans var det tur att det bara var ett ryck. En landad fisk på första tvåhandspasset hade varit ovärdigt för alla inblandade.




Pool 32, just uppströms Rosendalastenen. Där det både är Vittskövle- och Pool 1 till 32-sträcka, konstigt nog:

Vy upp mot 32:an:


Sommarkväll i Mörrum

Robert på plats med guide ikväll. Tanken är att lära sig fiska tvåhands.

onsdag 13 juli 2011

Robert tar det ett steg längre


Eftersom en stor del av Roberts fiske sker i Säveån och Mörrum kändes ett tvåhandsspö som en bra grej att kika på. Eller köpa snarare.

Det blev en 8/9:a Guideline LPXe men det mest raffinerade med det hela är att rullen som ska användas är en 4/7:a.

Biffen löstes genom att slänga in en 6/9-spole, sjukt tunn backing och en tunn skjutlina.

Där någonstans började rullen bli full, så för att vinna plats kördes det på en #10-skjutklump som kapades till rätt vikt. Efter det fick faktiskt både spets och tafs (nåja) plats!

måndag 11 juli 2011

Första flugspöfångsten för Robert!

Som ni vet har Robert investerat en del tid och pengar i det här med flugfiske utan större resultat, förutom att kasttekniken blivit klart bättre, då.

Under en barnvagnspromenad idag noterade han ett fint stim hyfsade abborrar som stod i en grund lagun och hängde. Ganska perfekt läge att pipa hem efter klass 5-spöt. Efter att ha fiskat en myriad av streamers och räkor föll valet på en liten märla och den kunde inte en av fiskarna motstå.


En abborre fick äran att bli Roberts första flugfiskefångst. Ingen storlek att skriva hem om, tyvärr fanns klart större individer i stimmet men de kanske blivit stora just för att de inte är dumma nog att falla för en värdelös märla.


Tyvärr skrämde den krokade fisken bort sina kompisar och det som återstod att fiska på var ett stim mört. Helt vidrig grej att göra, men vem hade inte velat fortsätta nu liksom? Ett koppel mörtar landades raskt utan minsta tillstymmelse till fajt.


söndag 3 juli 2011

Kul lättfiske från land!

Robert hängde närmare två veckor i slutet av juni/början av juli på Tjörn och lite fiskades det varje dag.

Det brukar vara kul fiske från land vid denna tid på året, makrill och näbbgädda kommer nära land och öringen är hyfsat aktiv dygnet runt. I år var det dock bättre än någonsin, garanterat på grund av den osannolika mängden småsill som parkerat kring ön.



Flugspöt fick följa med men i ivern att uppnå resultat blev det inte alltför många kast tyvärr.


Var man än kastade fanns det makrill, i princip när som helst på dynget. Och eftersom även öringar och näbbgäddor gärna klev på samma bete som makrillen visste man inte riktigt vad som skulle landas. Den bästa kvällen kom 6 öringar och över 30 makrillar/näbbgäddor upp under bara någon timme.