måndag 28 juli 2008

Azorerna, båtfiske

Efter tre dagar på land hyrde vi en båt för fem timmars light tackle trolling längst kustlinjen. Båten var en helt okej Rodman, med den följde en skeppare som var duktig på att skeppa men mindre bra på engelska. Detta gjorde inte så mycket eftersom vår deckhand behärskade duglig engelska. Båten hette Xana och kostade 300 Euro för oss att chartra privat.Den utrustning som medföljde (vid sidan av ett gäng 50-punds Tiagror) var fyra stycken 30-pundsriggar med nylonlina. Dessa fiskades med djupgående Yo-Zuris. Som tur var hade vi med ett eget sexfots Nexave popperspö med en Stradic 4000. Det skulle visa sig att cirka 70 procent av fisken kom på detta spö, sannolikt eftersom vår Barra Magnum Diver fiskade en smula djupare än de andra betena.

Tre Lizardfish kom upp..
..följt av två Triggerfish. De sistnämda åkte direkt ner i besättningens kylbox.

Azorerna, mer båtfiske

Tämligen direkt efter att den sista utriggaren var i vattnet smällde det på en mindre Barracuda på Roberts handfiskade haspelspö. Kort därefter landade Louise en Barra även hon.
Dagens största Barracuda gav sjukt kul fight på 14-28 grams-spöt.
Nedan en av totalt sex landade Barracudor.
Denna Bluefish landades av Louise men på grund av dess sjuka tandgarnityr fick Robert förnedringsposera med fisken.
Utöver dessa fiskar landade Robert även en typ av näbbgädda av fin storlek.

lördag 26 juli 2008

Azorerna, första inlägget

Efter en minst sagt kylslagen vistelse i Norge var det med ett leende på läpparna som Robert landade i Ponta Delgada på Azorerna.
Lite försök gjordes till landfiske varje dag, det klart bästa stället var den lilla udden som ses ovan, platsen heter Caloura. Här fajtade Robert två barracudor som tappades strax innan landning. En stor popper som vevades hetsigt i skummet verkade funka bäst.

söndag 20 juli 2008

Sommarhälsningar från Norge!

Efter två oväntade dagar av sol fick vi så tillbaka det väder som vi så intimt kommit att förknippa med Norge. En tung dimma och medföljande nordanvind hälsade oss välkomna hem till Sula igen!



Sommaridyllen Sula.

Långa

Efter ett gäng torskar och långor i storlek kring fem kilo fick Robert något tyngre på sin hela sej. Efter en seg kamp synade denna långa däck. Nytt PB för Robert, 11.6 kilo på 130 centimeter.

Gyrostabiliserad

Intressant hur man efter ett tag på sjön blir "landsjuk" istället för sjösjuk.

Långamete väster om Torskskallen

Ute på Torskskallen var vattnet oväntat stökigt och nordvästan ökade lite i smyg hela tiden. Eftersom vi vid detta lag är i princip gyrostabiliserade lät vi den egenskapen gå före vett och körde på i jakt på storlångan.Stämningsbild över snäckskalsbotten, 69 meter.

Med oss i mattermosarna hade vi idag Carbonara med 36-månaders parmesan och Kreatin-bacon.
Dyningen som gick under de krabba vågorna tog ut sin rätt och vyssjade snart Simon till sömns..
..och kort därefter dunade även Adam in och skaffade sig samtidigt en klockren sido-solbränna i ansiktet.

Agnfiske och lite akupunktur

Idag bestämde vi oss för att djupmeta lite. På vägen ut stannade vi till vid ett grund för att fixa lite agn i form av småsej och makrill. Simon agerade deckhand och fick lite för mycket av handen med i arbetet. Istället för att skjuta ut kroken hela vägen genom fingertoppen valde han det något bisarra sättet att dra tillbaka kroken med hulling och allt. Gore.

Simon moddar standup-spö.

På grund av en krånglande topptrissa blev vi tvungna att inleda dagen med en modifikation av Simons spö, något vi älskar.Glasfibrerna gjorde motstånd men Simon vann till slut.



Färdigt.

Torsk, torsk och torsk

Ännu en dag med mycket torsk. Vi fiskade först på Torskskallen och västerut och körde sen ett pass på Örnklakken. Örnklakken var helt tom på fisk så vi avrundade med lite fiske på Fjellratet som vanligt gav fisk.
Simon med torsk på 8.8.

Torsk på 10.8.





Ekolodet på Fjellratet.

lördag 19 juli 2008

Torsk i midnattstimma


Rätt seg kväll ikväll. Massor av torsk upp till sju kilo men inget mer spännande än så. Vädret är ändå okej och vi fiskade i solnedgång från ena hållet och fullmåne från andra hållet vilket var lite ballt.

fredag 18 juli 2008

Lite köttfiske

Idag tog vi oss ut till havs efter en alltför lång tid inomskärs. Vi fiskade på det tidiga högvattnet strax söder om Torskskallen. Att se blå himmel igen gjorde att vi inte alls brydde oss om de cirka tre meter höga vågorna. Tämligen omgående hittade vi en intressant plats som gav ett tiotal fina matfiskar i storlek mellan 7 och 10 kilo.

Adam med fin torsk.

Putting the ulk in Ulken

Idag kom vi äntligen ut med båten igen. Vi försökte först att stäva ut på Atlantens vidder men tvingades rätt snart vända på grund av fantastiskt jobbig sjö. Vi åkte då till ett par intressanta skal- och sandbottnar där vi jiggade och metade allt vad vi orkade. Eftersom vi större delen av dagen fiskade på lågvatten var det trögt värre och vi landade endast ett par sporadiska blekor och torskar.
Som vanligt hade vi bra käk med oss.Framåt midnatt märkte vi att det stigande högvattnet som vi väntat på skapade liv i vattnet och vi krokade in i ett par misstänkta storfiskar. Helt plötsligt signalerar Robert för att han krokat något livlöst. Efter ett tags vevande, där Simon faktiskt redan innan landning förutspått fångsten, kom Ulkens första marulk över relingen. En väldigt skön fångst för Robert. Fisken vägdes till 1.3 kilo och kommer inom kort att ätas upp under ritualliknande former.


torsdag 17 juli 2008

Ännu mer landfiske

Fortfarande inblåsta och lätt irriterad stämning i gruppen. Eftersom vi såg lite blå himmel stack vi tillbaka för ett kvällsfiske på samma plats där vi fiskat under dagen. Simon lödde på med två bottenmeten, ett för rocka och ett för hälleflundra. Han toppade med ett ballongtackel som svävade cirka fem meter över sandbottnen på 45 meters djup utanför. Hans strävsamma met-slit gav honom ännu en knaggrocka. Under tiden sprang Robert och Adam runt och letade strandfynd samt kastade lite. Adam fick en bleka och Robert en hyfsad makrill.

onsdag 16 juli 2008

Rockafiske från land, del 2

Cirka tio minuter efter Adams fisk kom även Simons första landfångade knaggrocka till ytan.

Strax därefter sög det till även i Roberts spö och samma sega kamp spelades upp igen.
Nytt PB för Robert, knaggrocka på cirka 4 kilo.

Rockafiske från land, del 1

Även denna dag är vi inblåsta. Efter scouting på sjökortet gav vi med bilen oss av mot den norra änden av ön där vi kunde komma åt en sandbotten på 50 meters djup. Vi agnade med sejfiléer på tung haspelutrustning.

Redan efter cirka 45 minuter började Adams broms att ticka och snart inleddes en seg kamp.

Nytt PB på knaggrocka för Adam, cikra 3 kilo.
Ner till djupet igen.
Ulk life.
I väntan på hugg fördrev vi tiden med blekafiske på 1000-grejer, här poserar Adam med nytt PB på bleka, cirka 2 kilo.

tisdag 15 juli 2008

Kvällsfiske efter bleka

Vi gav oss ut i en lävik för att kolla om det var någon fart på blekorna när tidvattnet steg. Det var det och vi belönades med ett knippe fina fiskar. De sista två timmarna regnade det så oerhört mycket att alla tvangs byta underkläder vid hemkomst. Kanske var det meningen.


Norge, dag 3



En bra dag att testa lite fiske från land.

Tyskt kaos



Styv kuling idag och huset skakar. Våra tyska grannar som verkar sakna sjövana gav sig ut ändå, vilket bjöd oss ett lustigt spektakel när de tvärvände och kom hem igen. Tyvärr missade vi att filma den värsta cirkusen eftersom vi då stod och gapade handlingsförlamat.

måndag 14 juli 2008

Norge, dag 2

Ett försök att meta på 227 meter avbröts på grund av femmetersvågor. Besvikna styrde vi in i skyddade vatten. Helt plötsligt såg vi en regnbåge och körde raskt mot dess ände. Där väntade inte guld men väl en knaggrocka på strax under fyra kilo för Simon. Under den sjukt långa "fajten" var vi väldigt osäkra på vad som satt i linans andra ände. De bästa förslagen var: kelp, senapsgas eller ett lik. Vi visste inte vilket av dem vi hoppades på.


Nytt PB för Robert på bleka, 3,3 kilo.
På vägen hem körde vi lite trolling med dipsys, utan resultat.